Alginiany




Alginiany – sole kwasu alginowego.




Spis treści






  • 1 Występowanie


  • 2 Właściwości


  • 3 Zastosowanie


  • 4 Przypisy


  • 5 Bibliografia





Występowanie |


Sole te występują w wodorostach morskich. Wchodzą w skład ścian komórkowych glonów. Otrzymuje się je w wyniku ekstrakcji Macrocystis pyrifera w środowisku zasadowym[1].



Właściwości |


Alginiany są w roztworach wodnych lepkie, często tworzą żel.



Zastosowanie |


Związków tych używa się w przemyśle spożywczym w charakterze stabilizatorów zawiesin i emulsji, a także jako zagęstniki przy produkcji wyrobów cukierniczych oraz deserów, takich jak budynie, galaretki. Alginiany są również używane w celu zapobiegania tworzenia się kryształów cukru[1].



Przypisy |




  1. ab Zdzisław Sikorski (red.): Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności. Warszawa: WNT, 1996, s. 156-157.



Bibliografia |


  • Popularna Encyklopedia Powszechna. Kraków: 1994, s. 97. ISBN 83-85719-07-5.



Popular posts from this blog

浄心駅

カンタス航空