Monosacharydy




Monosacharydy, cukry proste – węglowodany nieulegające hydrolizie na mniejsze podjednostki pod wpływem rozcieńczonych kwasów[1]. W ich strukturze występuje od 3 do 7 atomów węgla. Monosacharydy mogą występować w postaci pierścieniowej, jeśli zawierają co najmniej 4 atomy węgla w cząsteczce.


Wszystkie monosacharydy łatwo się krystalizują i są rozpuszczalne w wodzie. Są substancjami bezwonnymi, bezbarwnymi, na ogół charakteryzują się słodkim smakiem, chociaż na przykład β-D-mannoza jest słodko-gorzka.


Można podzielić je ze względu na liczbę atomów węgla:



  • 3 – triozy

  • 4 – tetrozy

  • 5 – pentozy

  • 6 – heksozy

  • 7 – heptozy


a także ze względu na rodzaj grupy karbonylowej:




  • ketozy (zawierają grupę ketonową C=O)


  • aldozy (zawierają grupę aldehydową -CHO).


Monosacharydami są, między innymi, pięciowęglowa ryboza i deoksyryboza oraz sześciowęglowa glukoza, fruktoza, mannoza i galaktoza.


Cukry proste stanowią monomery, z których zbudowane są disacharydy (dwucukry), oligosacharydy i polisacharydy (wielocukry). Przykładowe disacharydy to:




  • maltoza (glukoza + glukoza)


  • sacharoza (glukoza + fruktoza)


  • laktoza (glukoza + galaktoza).



Przypisy |




  1. monosaccharide. W: A Dictionary of Chemistry. John Daintith (red.). Wyd. 6. Oxford: Oxford University Press, 2008, s. 360. ISBN 978-0-19-920463-2.









Popular posts from this blog

Арзамасский приборостроительный завод

Zurdera

Крыжановский, Сергей Ефимович