Maltoza
| |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
β-maltoza | |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
Ogólne informacje | |||||||||||||||||||
Wzór sumaryczny | C12H22O11 | ||||||||||||||||||
Masa molowa | 342,296 g/mol | ||||||||||||||||||
Wygląd | bezbarwne kryształy o słodkim smaku[1] | ||||||||||||||||||
Identyfikacja | |||||||||||||||||||
Numer CAS | 69-79-4 | ||||||||||||||||||
PubChem | 6255[2] | ||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
Podobne związki | |||||||||||||||||||
Podobne związki | sacharoza, celobioza, laktoza, trehaloza | ||||||||||||||||||
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa) |
Maltoza (cukier słodowy), C12H22O11 – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów, disacharyd zbudowany z dwóch reszt D-glukozy połączonych wiązaniem α-1,4 glikozydowym. Jest cukrem redukującym. Tworzy dwa anomery, α i β, które w roztworach wodnych ulegają mutarotacji. Otrzymywana jest na drodze hydrolizy skrobi. Jest wykorzystywana jako środek słodzący oraz jako składnik pożywek dla bakterii[1].
Przypisy |
↑ abcd Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 234-235, ISBN 83-7183-240-0 .
↑ Maltoza (CID: 6255) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.