Maltoza










































Maltoza






α-maltoza
α-maltoza


β-maltoza
β-maltoza







Ogólne informacje
Wzór sumaryczny
C12H22O11

Masa molowa
342,296 g/mol
Wygląd
bezbarwne kryształy o słodkim smaku[1]
Identyfikacja

Numer CAS

69-79-4

PubChem
6255[2]




















Podobne związki
Podobne związki

sacharoza, celobioza, laktoza, trehaloza
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa)

Maltoza (cukier słodowy), C12H22O11 – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów, disacharyd zbudowany z dwóch reszt D-glukozy połączonych wiązaniem α-1,4 glikozydowym. Jest cukrem redukującym. Tworzy dwa anomery, α i β, które w roztworach wodnych ulegają mutarotacji. Otrzymywana jest na drodze hydrolizy skrobi. Jest wykorzystywana jako środek słodzący oraz jako składnik pożywek dla bakterii[1].



Przypisy |




  1. abcd Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 234-235, ISBN 83-7183-240-0 .


  2. Maltoza (CID: 6255) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.








Popular posts from this blog

Арзамасский приборостроительный завод

Zurdera