Amylazy
Amylazy[1][2], diastazy[2], enzymy amylolityczne[1] (EC 3.2.1[3]) – grupa enzymów zaliczanych do hydrolaz, rozkładających skrobię i inne polisacharydy. Występują w soku trzustkowym (amylaza trzustkowa) i w ślinie (amylaza ślinowa). Amylazy są także syntezowane w owocach wielu roślin podczas dojrzewania (powoduje to, że stają się one słodsze) oraz podczas kiełkowania ziaren zbóż. Amylaza z ziaren ma istotne znaczenie przy produkcji słodu.
Spis treści
1 Typy
1.1 Ptialina
2 Mechanizm działania
3 Analiza
4 Przypisy
5 Linki zewnętrzne
Typy |
W przyrodzie występują 3 rodzaje amylazy: α (EC 3.2.1.1), β (EC 3.2.1.2) i γ (EC 3.2.1.3), natomiast u człowieka i innych zwierząt tylko amylazy α i γ. W surowicy stwierdzono występowanie 8 izoenzymów pochodzących z:
- trzustki: P1, P2, P3
- błony śluzowej jelita cienkiego: P2
- gruczołów ślinowych: S1, S2, S3
- gruczołów mlecznych: P2, S1, S2
- komórek jajników i jąder: O2, O1
Ptialina |
Dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę.
Mechanizm działania |
α-Amylaza hydrolizuje wiązanie α-(1-4)glikozydowe amylozy dając cząsteczki maltozy (disacharydy α-glukozy).
Analiza |
Test na amylazę jest łatwy do wykonania i jest głównym testem przy wykrywaniu zapalenia trzustki.
Zwiększony poziom amylazy w surowicy notuje się również w przypadku:
- urazów ślinianek
- alkoholizmie
- niektórych nowotworów złośliwych (rak oskrzela, tarczycy, wątroby...)
- zapalenie otrzewnej
- świnki
niewydolności nerek.
Przypisy |
↑ ab Enzymy amylolityczne (amylazy). dobrydietetyk.pl. [dostęp 2014-02-20].
↑ ab amylazy. Internetowa encyklopedia PWN. [dostęp 2014-02-20].
↑ Numer EC 3.2.1.- w bazie Enzyme nomenclature database
Linki zewnętrzne |
- amylaza α: Numer EC 3.2.1.1 w bazie Enzyme nomenclature database
- amylaza β: Numer EC 3.2.1.2 w bazie Enzyme nomenclature database
- amylaza γ: Numer EC 3.2.1.3 w bazie Enzyme nomenclature database
Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.