EBC (barwa piwa)




EBC – jednostka używana w Europie do określania barwy słodu i piwa. Jednostkę tę opracowała European Brewery Convention – Europejska Konwencja Piwa – międzynarodowa instytucja określająca normy przygotowania słodu i warzenia piwa[1]. Im wyższa wartość EBC tym ciemniejsza barwa.




Spis treści






  • 1 Barwa piwa


  • 2 Barwa słodu


  • 3 Przypisy


  • 4 Zobacz też


  • 5 Linki zewnętrzne





Barwa piwa |


W Europie barwę piwa ocenia się stosując jednostki EBC. Inną popularną miarą oceny barwy piwa są jednostki SRM wywodzące się z USA. Stosunek SRM:EBC wynosi 1:1,97, natomiast stosunek EBC:SRM wynosi 1:0,508. Poniższa tabela przedstawia schematycznie poszczególne gatunki piwa wraz z zakresem ich barwy wyrażonej w EBC oraz w SRM.























































Kolorystyka piw według EBC i SRM
EBC
SRM
Barwa
Opis
Przykład
1-4
2

słomkowy, jasnożółty, jasnozłoty
lekki lager, Berliner Weiße, Kölsch
4-8
2-4

żółty, złoty

lager, pilzner, pszeniczne jasne, jasne monachijskie
8-20
4-10

ciemnozłoty, ciemnożółty, bursztynowy

marcowe, pale ale, pszeniczne, jasne monachijskie
20-35
10-17

jasnobrązowy, brązowy, miedziany
ciemny lager, irlandzki ale, pale ale, Alt
35-60
18-30

brązowy

koźlak, pszeniczne ciemne
>60
>31

ciemnobrązowy, czarny

stout, porter, porter bałtycki, czarne


Barwa słodu |


Przykładowe średnie wartości dla słodów wynoszą:



  • słód pilzneński: 2,1 EBC

  • słód monachijski: 13 EBC

  • słód karmelowy jasny: 128 EBC

  • słód karmelowy ciemny: 680 EBC

  • słód barwiący: 1400 EBC



Przypisy |




  1. Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005, s. 112. ISBN 83-89738-20-1.



Zobacz też |



  • SRM (Standard Reference Method)

  • Gatunki piw

  • European Brewery Convention



Linki zewnętrzne |


  • strona organizacji EBC



Popular posts from this blog

Арзамасский приборостроительный завод

Zurdera